Sydafrika

boern
Projekterne vi støtter og organisationerne, som vi samarbejder med, befinder sig alle i byen Grabouw i regionen Cape Winelands i Sydafrikas vestlige provins.
G
Grabouw er en by med omkring 30.000 indbyggere som ligger ca 70 km fra Cape Town og 45 km fra Stellenbosch. Området her har et klima meget lig det sydeuropæiske, og Cape Winelands regionen er blandt andet kendt for sin produktion af vin og frugt.
Byen ligger derfor omkranset af vinmarker og idylliske frugtlunde, og størstedelen af de unge piger og familier vi støtter, arbejder eller bor omkring de store frugt- og vinfarme.  Arbejdet på fabrikkerne eller farmene er lavtlønnet og sæsonbetonet. Det betyder, at de fleste går arbejdsløse halvdelen af året eller kun ansættes de få måneder høstsæsonen varer.
G
De seneste år er antallet af indbyggere i byen vokset markant, men desværre er den økonomiske vækst ikke fulgt med. Der er stor mangel på iværksætteri og tilkomst af nye virksomheder – og mulighederne for at få en uddannelse, der går videre end folkeskolen, er lav. Den høje forekomst af hiv og den voksende kriminalitet i området er også, ifølge de seneste undersøgelser, et stort problem i området.
G

Lokale bosættelser

De børn, unge og teenagemødre, som vi støtter, bor i uformelle bosættelser i udkanten af Grabouw.
 Manglen på huse og antallet af tilflyttere har betydet, at uformelle beboelsesområder skyder op i udkanten af byen. ‘Uformel beboelse’ er ulovligt opførte huse, ofte bygget af blik, træ og plast, hvilket betyder, at der ikke er adgang til vand, el eller fungerende sanitetsforhold.
I Grabouw er den høje arbejdsløshed, lave indkomst og mangel på muligheder for at få en uddannelse alle faktorer, som bidrager til de massive, sociale problemer som er en del af hverdagen i området.
Vold i hjemmet, seksuelt misbrug, kriminalitet og alkohol- og stofmisbrug er nogle af de mest dominerende problemer. Antallet af hiv-smittede er også meget højt – særligt i de uformelle beboelser – og det samme er tilfældet med tuberkulose.
g
Samtidig er der ingen ungdomstilbud eller ‘efter skole’ aktiviteter, for de familier, som ikke har råd til at betale for det. Sammen med faktorer som fattigdom og lavt håb for fremtiden, er det med til at højne risikoen for, at særligt teenagere tiltrækkes af det lokale bandemiljø eller andre destruktive ungdomsmiljøer.
Grabouw.8
DSC_0241
DSC_0164
DSC_0260
DSC_0189
blåt hus