Blog

Et møde med målgruppen i Sydafrika

Ikke-kategoriseret -

 I februar var NDA’s projektleder Maria Liv Claudi igen i Sydafrika, hvor hun sammen med vores lokale samarbejdspartner mødte flere af de unge mødre, som skal deltage i vores kommende program: ‘Kunst skaber Liv’.

Følgende er et uddrag af Marias møde med Keisha, en ung mor på 16 år.

 

Keisha

Jeg følger med Keisha ned ad en støvet sidegade mod hendes forældres hus i Pineview i udkanten af den mindre by Grabouw. Her skinner solen skarpt på små huse af blik og faldefærdige murstensbygninger i stærke farver.

Det er mit første besøg i Pineview og de mange fritløbende hunde stopper for et øjeblik med at rode i skraldet mellem husene og kommer hen og snuser til mig. Åbenbart beslutter de sig for, at jeg er fredelig nok, og lunter tilbage til affaldsdyngerne, som lugter ramt og kvalmt i middagsvarmen. Vi kommer forbi en gruppe unge fyre, som ugeneret fortsætter deres udveksling af kontanter og det lokale stof tic, mens de kigger på os; ‘no pictures’ råber de og griner.

Mens vi går, gynger barnet i babyslyngen på Keishas ryg. For 7 uger siden kom han til verden, og det er snart et halvt år siden, hans mor sidst var i skole. Keshia var 15 år da hun blev gravid, og da maven blev synlig stoppede hun i skolen.

Det var bedre at blive derhjemme, forklarer hun. Hun følte, at de andre elever og lærere så ned på hende, hvilket er noget, unge mødre ofte oplever. Stigmatiseringen både i skolen og på de offentlige sundhedsklinikker er et alvorligt problem. Både fordi det betyder, at unge mødre dropper ud og derfor ikke får en uddannelse, men også fordi stigmatiseringen på sundhedsklinikker kan afholde dem fra at søge nødvendig lægehjælp og rådgivning.

Men hvad så, når han bliver lidt ældre’, spørger jeg? ‘Så skal du vel tilbage og tage det sidste år?’ Keisha smiler lidt genert til mig, men siger bestemt nej. Det har hun ikke tænkt sig.

Hvad har du så lyst til at lave, hvis du ikke vil tilbage til skolen?’ spørger jeg. ‘Ingenting’ svarer hun hurtigt. ‘Men, der må da være noget, du drømmer om, noget du gerne vil?’ prøver jeg. Men nej, fastholder hun, der er virkelig ingenting.

Ovenstående er fra mit sidste besøg i Sydafrika i februar måned. Jeg var dernede for at lave den færdige projektplan med vores samarbejdspartner Elgin Learning Foundation. Vores fælles målgruppe for projektet er udsatte piger og teenage-mødre – og mine ture i lokalsamfundet mindede mig om, at der er hårdt brug for initiativer for unge piger her.

For er der virkelig ingenting, som Keisha drømmer om?

For at forstå hendes svar er man nødt til at kende hendes baggrund.

Keisha er vokset op i en mindre provinsby i Sydafrikas vestlige provins. Her er en voksende industri bestående af frugt- og vindyrkning og fabriksproduktion af lokale produkter som tørret frugt og juice. Men som mange andre steder i landet synes den voksende velfærd kun at komme en mindre procentdel til gode. Størstedelen af områdets indbyggere er heldige, hvis de kan finde arbejde bare halvdelen af året – og i de fattigste områder, som Pineview og Xola Naledi, hvor jeg var på besøg, lever størstedelen af befolkningen under fattigdomsgrænsen.

For mange af de unge piger og mødre i området har deres opvækst ikke kun været præget af fattigdom og arbejdsløshed, men også af seksuel, psykisk eller fysisk misbrug og mangel på omsorg.

Pigerne her, som dropper ud af skolen enten pga. graviditet eller for stort fravær, har ofte gentagne gange oplevet traumer og livsbegivenheder som har nedbrudt deres selvtillid og givet dem en følelse af manglende identitet.

Sådanne traumer kan opstå gennem mødet med vold, seksuel udnyttelse, ødelagte familier, alvorlige sygdomme og stereotype og undertrykkende kønsroller.

På sigt resulterer oplevelserne i, at pigerne mister troen på sig selv og fremtiden.
Det kan blive begyndelsen på en selvdestruktiv adfærd, hvor man dyrker usikker sex med flere partnere, opgiver skole og uddannelse eller begynder et misbrug af alkohol og stoffer for at kunne håndtere hverdagen. Med dette følger ofte en alt for tidlig graviditet eller risikoen for at blive smittet med hiv.

For piger som Keisha kan opfyldelsen af egne drømme og ønsker derfor synes så langt væk, at det nemmeste og mindst smertefulde er slet ikke at ønske sig noget.

Et vigtigt mål med vores projekter er derfor at bringe håbet og drømmen tilbage til unge mødre som Keisha. Det kan vi gøre ved at hjælpe dem med at opbygge deres selvtillid og tro på sig selv og ved at give dem muligheden for at få en uddannelse og derigennem en bedre fremtid.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website