Fokus på tøjspild

Samarbejdet med de danske designere

G
Hvert år er der uundgåeligt designertøj fra nordiske virksomheder, som af forskellige årsager ikke bliver solgt. Det er både kollektionsprøver, men også tøj som er fejl- eller overproduceret.

Når det har været igennem det første lagersalg, har designerne ofte få muligheder for at få solgt eller komme af med tøjet.
G
At donere tøjet til en lokal velgørenhedsorganisation, som videresælger tøjet i Danmark, er ikke en mulighed. Det kan være ødelæggende for designerne, hvis tidligere sæsoners kollektioner sælges billigt i genbrugsbutikker.

Derfor ender tøjet ofte på en lagerhylde, hvor det samler støv, og i de værste tilfælde destrueres det.
Tøjet går altså i sidste ende til spilde – hvilket er problematisk i forhold til en ellers vigtig målsætning om at etablere miljømæssigt bæredygtige virksomheder i Danmark og Norden.
G
Vi er derfor indgået i et samarbejde med de danske designere om at sælge deres overskudslagre af tøj. Vi sælger det i Cape Town, langt væk fra det lokale marked. Vi har valgt at sælge tøjet, som er af god kvalitet, istedet for at give det direkte til Sydafrikas fattigste. Det er ikke designertøj, som de har brug for, men penge omsat til målrettede udviklingsprojekter

G
Herved er designerne med til at støtte innovative løsninger på sociale og miljømæssige udfordringer.

G
Det socialøkonomiske værdisæt

At vi ikke bygger på donationer fra private sponsorer og fonde alene, men ligeledes inddrager nordiske virksomheder, kan på sigt være med til at gøre os mere økonomisk uafhængige. Det er generelt vigtigt for os som organisation, at vi selv akkumulerer en vis procentdel af de nødvendige midler til vores udviklingsprogrammer – og det er her, vi adskiller os fra den almindelige velgørenhedsorganisation.
G
Istedet for at være 100 procent afhængige af fonde og private donationer arbejder vi ud fra et socialøkonomisk værdisæt. Her er målet at skabe profit – ikke til menneskene bag organisationen eller til virksomheden, men til sociale projekter, som kan gøre en forskel for udsatte mennesker og samfund.
G
At arbejde ud fra et socialøkonomisk værdisæt betyder derfor kort fortalt, at:
  • alt overskud fra vores projekter geninvesteres i vores udviklingsprogrammer med henblik på at muliggøre en større positiv samfundsmæssig effekt.