Historien bag

NDA blev stiftet ved generalforsamling den 15. april, 2012 af antropolog Maria Liv Claudi.
G
Maria Livs ønske om at stifte NDA startede i 2008, hvor hun for første gang rejste til Sydafrika og arbejdede som frivillig på et udendørs undervisningscenter for udsatte børn; Hobbiton on Hogsback.

Fokus på at styrke unge piger i Sydafrika
Flere af børnene der kom på centret var blevet efterladt eller havde mistet deres forældre, ofte til aids. Eller de kom fra fattige og problemfyldte hjem og manglede essentielle ting som mad, medicin og tøj. 
Fordi de helt basale behov ikke blev dækket i børnenes hverdag, havde flere af dem svært ved at følge med i skolen, og der var sjældent overskud til leg eller til at få lov at være barn.
Da Maria Liv vendte tilbage til Danmark for at færdiggøre sin kandidatuddannelse, valgte hun at specialisere sig indenfor de sociale problematikker, med fokus på hiv- og aids krisen, i Sydafrika. Hun fortsatte derfor med at rejse frem og tilbage mellem Danmark og Sydafrika i 2009-2011.
G
Under sit feltarbejde som antropologistuderende arbejdede hun med hiv-positive kvinder i et fattigt byområde, Khayelitsha, udenfor Cape Town.
Her mødte hun flere viljestærke, unge kvinder. 
En af dem, Babalwa, brugte det meste af sin fritid i lokalsamfundet, hvor hendes store drøm var at gøre en forskel for unge piger og kvinder, og hvor hun blandt andet startede støtte- og diskussionsgrupper for kvinder.
G

Under Maria Livs sidste studieår i Sydafrika, blev Babalwa alvorligt syg, og hun døde af aids i marts 2010. 
G
Selve ideen til NDA, som startede i 2011 er formet i Babalwas ånd og i ønsket om at skabe positiv forandring og styrke de kvinder, som ønsker at gå forrest for at nå dette mål.
G
Fokus på spild indenfor tekstil og beklædningsindustrien
Organisationens tilknytning til den danske modebranche og vores fokus på kunst og design, hænger sammen med Maria Livs familiebaggrund. Hun er selv datter af en dansk designer, Pia Claudi.

Det var derfor hendes mor, som oprindeligt gjorde Maria Liv opmærksom på de store mængder af designertøj, som hvert år går til spilde indenfor tekstil- og beklædningsindustrien. En industri, som regnes for en af de mest forurenende i verden, kun overgået af gas- og olieindustrien.
G
Udover at være en forurenende branche, så produceres der også alt for meget. Særligt til et marked som det danske, hvor en gennemsnitlig borger køber ca. 16 kg tøj om året – 10-14 kg mere end den gennemsnitlige forbruger i ikke-vestlige lande.
G
Forbrug og overproduktion skal tages alvorligt, når man tænker på, at den nuværende produktion af tøj står for udledningen af 10 pct af verdens samlede udledning af CO2. Tøj koster derfor højt på CO2 kontoen, og er alt for kostbart til at blive smidt ud, hvad enten det er nyt eller gammelt.
G
Fra sin mors og hendes kollegas tekstilvirksomhed indså Maria dog også, at medmindre man går tilbage til f.eks. at arbejde på bestilling, så er det svært at undgå en eller anden form for spild. Det kan minimeres drastisk, men der vil altid være nogle få styles, som f.eks. ikke har solgt, eller kollektionsprøver. Målet blev derfor at finde en bæredygtig løsning på denne problemstilling.
G
Nordic Designers Aid og de deltagende designeres mål er at bidrage til at rykke industrien i en mere bæredygtig retning. Foreningen foregiver ikke at komme med løsninger på de massive problemer, som tekstil- og beklædningsindustrien står overfor. Målet er at gøre en positiv forskel i nuet, og samtidig skabe fokus på behovet for mere langvarige og omfattende løsninger i forhold til både produktion og forbrug.
Maria Liv og Babalwa i Khayelitsha, 2009.
Det er Babalwa i den hvide jakke til venstre og Maria Liv på sofaen i den røde kjole.